Як з’явився одноразовий посуд?

У цій статті ми розглянемо:

Перший патент на пластиковий посуд (пластикові стаканчики) було видано 1910 року. Але масове виробництво почалося трохи згодом у 1950-х роках, у його витоків був американець У. Дарт. Основними замовниками його посуду тоді були фастфуди. Випуск тари із пластику перешкоджав поширенню захворювань інфекційного характеру.

Чим же гарний одноразовий посуд, виготовлений із паперу?

Бумажная посуда

Використання одноразового посуду з паперу це зручно. Користується популярністю у всьому світі та збільшує свої оберти. Серед основних переваг слід виділити:

  • Екологічність матеріалу. Посуд із картону піддається вторинній переробці, а при попаданні в ґрунт має швидкий процес розкладання.
  • Безпека. При контакті з гарячими чи холодними рідинами та їжею не виділяє шкідливих речовин.
  • Гігієнічність. Повторне використання – неприпустимо.
  • Практичність. Займає мало місця, не б’ється та не обпалює руки.
  • Економічність. Папірний посуд не потрібно мити, процес обслуговування в кафе чи фудкорті відбувається швидко. Йде економія коштів у додаткових кадрах і витраті води, миючих засобів.

Одноразовий посуд з паперу є вигідним для бізнесу та клієнтів.

Посуд із натуральних матеріалів – новий тренд чи інший погляд на одноразовий посуд?

Посуд із натуральних матеріалів набув визнання та широкого поширення, завдяки течії, спрямованій за охорону навколишнього середовища. І в цьому немає нічого поганого. Це новий погляд, за яким майбутнє. Такі вироби мають екологічність, безпеку і порівняльну дешевизну виготовлення.

Одноразовий посуд: екологічні альтернативи

  • Вироби із кісточок авокадо. Особливістю вважається те, що навіть за повторного використання це абсолютно нетоксично. Можна скористатися тривалий період, але з часом може самостійно розкладатися.
  • Крохмаль. З нього виготовляють бокси для ланчів. Витримують як низькі, і високі температури. Зберігають харчові цінності товарів.
  • Чашки з кірочок апельсина. Мають приємний аромат і легкість у подальшій переробці.
  • Посуд із морквяної шкірки та шкаралупи арахісу. Не містить шкідливих добавок. Після застосування достатньо розчинити у воді та додати до ґрунту.

До цього списку можна додати склянки з кавової гущі або з яблучного пюре, їстівні ложки з тіста та інше.

Сучасні тенденції дозволяють експериментувати та виготовляти щось нове, але наскільки це вдалі спроби, час покаже.

Чому пластиковий посуд, як і раніше, у лідерах?

Пластиковая посуда: плюсы и минусы

Незважаючи на актуальність і популярність паперового посуду, все ж таки найпоширенішим одноразовим посудом залишається пластикова. При правильному застосуванні та зверненні уваги на маркування вона ніколи не завдасть шкоди людині.

Пластиковий посуд має безліч переваг:

  1. Безпека у використанні для їжі та напоїв.
  2. Привабливі зовнішній вигляд. Може бути різнобарвним, з принтом або написом.
  3. Термостійкість. Витримує високі температури, не деформується та не плавиться. При зіткненні з їжею та гарячими напоями не виділяє токсичних речовин та неприємних запахів.
  4. Універсальність. Можна використовувати для гарячого та холодного.
  5. Термостатичність. Можливість тримати посуд з гарячою рідиною або їжею, не обпалюючи руки.
  6. Гнучкість.
  7. Наявність різноманітних форм, обсягів.
  8. Простота утилізації.

Головне, що слід пам’ятати — не можна використовувати повторно, якою б щільністю та якістю не був пластиковий посуд. Дотримуючись усіх рекомендацій та позначень, які вказані — ви будете убезпечені.

Що нам пропонує сучасний ринок одноразового посуду

Пластиковая посуда

Асортимент одноразового посуду вдосконалюється, розширюється та випускає нові позиції. Кожному споживачеві в сучасних реаліях ринок пластикового посуду дає можливість робити вибір на користь бажаного товару, який відповідатиме їх потребам. Як популярні матеріали при виготовленні одноразового посуду виступає полістирол і папір.

Компанія «Оптіпак» пропонує своїм клієнтам широкий модельний ряд, який включає:

  • пластикові склянки у різних обсягах.
  • кришки для склянок, є в класичних кольорах та різнобарвній гамі. Представлені на стандартні розміри та купольної форми;
  • пінетки на 0, 5 та 1 кг. Підходять для викладання, транспортування та тимчасового зберігання ягід та фруктів.
  • склянки під запаювання на 50мл. Запаюються фольгою, відмінний варіант для соусів та джемів при транспортуванні;
  • термоформувальну плівку. Вона вважається основою для виготовлення пластикових склянок та іншої продукції;
  • лотки для яєць. Актуальне вироби для викладки у супермаркетах та магазинах.

Продукція виготовляється із полістиролу PS або PLA. Це біорозкладний харчовий пластик. Весь одноразовий посуд нешкідливий і не має неприємного запаху.

Альтернативні засоби використання пластикового посуду

Одноразовий посуд не можна використовувати повторно. Але можна багаторазово застосовувати, створюючи цікаві вироби. А які шедеври можна зробити? Розкажемо далі:

  • Дитячі сумочки із пластикових тарілок.
  • Використовувати як елементи для новорічного або іншого тематичного костюма.
  • Декорувати сад, город, клумбу.
  • Капелюхи з тарілками.
  • Прикрасити інтер’єр. Можна зробити лампу, вазу, картину.
  • Робити різні вироби із дітьми.

Пластик сам по собі матеріал гнучкий та еластичний, у творчому процесі працювати з ним легко. Колірна палітра і фактура одноразового посуду різноманітна і сприяє створенню неординарних речей.

Пластиковий посуд та здоров’я

Ставлення до одноразового пластикового посуду з погляду його впливу здоров’я людини, неоднозначно. Є як позитивні сторони, і негативні. В даному випадку важливий аспект – це звертати увагу на всі позначення, які виробник ставить свою продукцію. Враховуйте, що кожен пластик має характерні для нього властивості. Одна марка пластику призначена для холодного, інша – для гарячого, третя – тільки для тих чи інших рідин.

Експерти стверджують, що не можна використовувати контейнери для тривалого використання, а одноразовий посуд багаторазово. Якщо заглянути глибше, ніж просто на поверхні, то науково не підтверджено, як той або інший продукт поведеться при зіткненні з пластиком. Знайте, використовуючи повторно пластикову тару, а тим більше її нагріваючи, порушується верхній шар та починають виділятися формальдегіди, кадмій та інші канцерогенні речовини.

Висновки

Не будемо багатослівні, але одноразовий посуд вже міцно увійшла до нашого життя. Завдяки своїм перевагам вона витіснила керамічні тарілки, склянки і тим паче сервізи. Зайняла лідируючі позиції у використанні в кав’ярнях, фастфудах та послуги “їжа на виніс”. До того ж завоювала визнання не лише як використання для їжі та напоїв, а й у творчому напрямку.

Сучасний ринок різноманітний варіантами одноразової продукції, а виробники прагнуть використовувати максимально екологічні матеріали, які є безпечними для здоров’я людини та навколишнього середовища.