Маркування пластикового посуду: види, розшифровка маркерів пластикової тари

Маркування пластикового посуду

В даний час ми контактуємо з пластиком кожен день. Ми купуємо молоко, йогурт або мінеральну воду в основному в пластикових пляшках або контейнерах. Цей матеріал успішно замінив раніше використовувалася в основному скляну і паперову упаковку. Пластик – практичний, міцний і тому дешевий матеріал, тому він також так поширений. Але так само, особливо гостро постало питання безпеки цього матеріалу. Саме з цієї причини виробники пластикових виробів зобов’язані доносити до покупців інформацію, з чого виготовлена ​​продукція.

У цій статті спробуємо розібратися з усіма маркуванням і знаками, які вказуються на виробах із пластику.

Вимоги до пластиковому посуді

Споживачі вибирають ту чи іншу посуд не тільки виходячи з прямого призначення, але і з урахуванням цілого ряду вимог. Тому до виробників спочатку виставляються певні вимоги:

  • Використовуваний пластик для тари повинен бути безпечним для людського організму, відповідати всім міжнародним стандартам.
  • Висока стійкість до таких хімічних реагентів, як луг, кислота.
  • Термостійкість – ще один важливий показник, оскільки дуже часто їжу в посуді розігрівають або в неї наливають гарячу рідину.
  • Термостатічность забезпечує дбайливе утримання посуду після розігріву в мікрохвильовій печі.
  • Стійкість до зниження температури для зберігання продуктів харчування в холодильнику і морозилці.
  • Різноманітність розмірів, форм, обсягу місткості, квітів.
  • Матеріал повинен бути пружним і добре тримати свою форму.
  • Можливість простий утилізації або вторинної переробки.

Види пластика і його маркування

На всіх пластикових виробах є дані про те, з чого вони зроблені, це спеціальне маркування пластика. Така інформація має вигляд графічного символу, у вигляді 3 стрілок, що нагадують трикутник, всередині нього розміщується число від 1 до 7. Цей символ часто відображається внизу упаковки. Кожен символ має певний склад.

PTE (PETE)

PTE (PETE)

ПЕТ або PET (поліетилентерефталат) – це значення найчастіше зустрічається на харчової тарі – так званих «лотках» з готовими стравами, водою, соками або іншими популярними напоями. Вплив ПЕТ-пластика може бути шкідливим для здоров’я – згідно з дослідженнями, кожна рідина, що контактує з ним, захоплює компонент, склад якого схожий на естроген. Намагайтеся уникати повторного використання предметів з ПЕТ. Цифра на маркуванні 01.

HDPE (PE HD)

HDPE (PE HD)

HDPE (поліетилен високої щільності) – проводиться в результаті впливу низького тиску. Продукція з нього відрізняється підвищеною міцністю і стійкістю до агресивних агентам і кислотам. Упаковку можна безпечно використовувати повторно. Що важливо, він повністю придатний для вторинної переробки, що робить його одним з найбільш екологічних «пластиків». Висока якість, простота формування і відносно низькі виробничі витрати. З цього пластика найчастіше виробляють квіткові горщики, контейнери, фляги, бутлі, тару для молочних продуктів, прикраси або меблі виготовляються з поліетилену, поступово замінюючи контейнери з інших матеріалів. Усередині маркера варто 02.

PVC (V)

PVC (V)

ПВХ (полівінілхлорид). Використання цього полімеру в харчовій галузі обмежена до необхідного мінімуму. Полівінілхлорид погано впливає на здоров’я. Здатний виділяти діоксини (отруйні компоненти) в процесі згоряння. Це хімічні сполуки, які небезпечніше ніж з’єднання ціанід калію. Найчастіше використовують у виробництві:

  • Медичних аксесуарів (шприци, крапельниці, упаковку для таблеток)
  • Плити статі і віконні рами
  • Грамофонні платівки
  • Електрична ізоляція
  • Упаковка для зберігання непродовольчих товарів

ПВХ відрізняється високою стійкістю до механічних впливів. Цей пластик не можна використовувати в прямому контакті з їжею і напоями. Виділяє токсини, шкідливі для здоров’я, особливо при впливі високих температур. Тому в цих упаковках можна нагрівати їжу. Позначається числом 03.

LDPE (PBD)

LDPE (PBD)

Цей полімер є поліетиленом низької щільності, його виготовляють під високим тиском. Використовується у виготовленні харчової тари і фармацевтичної галузі. Часто використовують при виробництві електроізоляції, плит та різних штучних волокон. Він відрізняється трохи меншим ступенем безпеки для нашого здоров’я, ніж HDPE і PP. Це пов’язано з його меншою щільністю. Вважається для нас одним з двох найбільш нешкідливих пластиків. Упаковка може використовуватися кілька разів. Найпопулярнішими продуктами, при виробництві яких він використовується, є: харчова плівка, пакети з фольги, упаковка кетчупу і гірчиці, рідини для зняття лаку і тоніки. У центрі символу знаходиться цифра 04.

PP

PP

ПП і ПЕВП (поліпропілен) – другий з безпеки після HDPE матеріал для зберігання харчових продуктів. Чи не боїться високих температур, тому він виступає матеріалом для виробництва чашок і пластикових стаканів, для подачі гарячих напоїв. Його також часто використовують у виробництві труб, електроізоляції, профілів, плит, плівок і синтетичних волокон. Приклади продуктів, де ми можемо його знайти: чашка для йогурту, коробки для масла або маргарину, кришки від пляшок, кришки для стаканів. Пластик може бути багаторазово використаний. У центрі маркування – число 05.

PS

PS

ПС (полістирол) – цей пластик визнаний токсичним. По можливості его слід уникати. З нього до цих пір проводять одноразові стаканчики або кришки, виносні контейнери або одноразовий посуд. На виробах стоїть маркування з числом 06.

O (OTHER)

O (OTHER)

Всі інші позначення пластику символізують суміш різних пластмасових сортів, які можна вважати потенційно небезпечним для нашого здоров’я. Краще обмежити їх використання. Вони часто містять біспентол (BPA), який дуже небезпечний для нашого здоров’я. Це хімічна сполука, яка може дуже негативно вплинути на наше здоров’я. Доведено, що він сприяє розвитку різних захворювань нервової та ендокринної систем, таких як депресія, шизофренія і хвороба Альцгеймера. Хоча, на жаль, його часто можна зустріти навіть в товарах, призначених для дітей. Це дуже суперечлива тема, яка викликає безліч дискусій в усьому світі.

Однак з цього правила є винятки. Пластмас у цій категорії можуть бути позначені спеціальним штампом «БЕЗ БФА» або «БФА 0%». Тоді ми можемо безпечно використовувати їх для продуктів харчування, хоча нагрівати або повторно використовувати їх не бажано.

Якщо виробник не надав додаткову інформацію про пластик на упаковці, будьте обережні, оскільки він може містити BPA і інші токсичні хімічні речовини. Маркування з цифрою 07.

Знаки, що позначають нюанси експлуатації

Пластикова тара для харчової продукції має не тільки символ матеріалу, з якого вона виготовлена. Поруч з ним ми часто можемо знайти ряд інших знаків, які інформують нас про те, як ми повинні використовувати дану упаковку.

Знак «Келих-вилка»

Келих-вилка

Символ «Келих-вилка» інформує нас про те, що матеріал призначений для використання з продуктами харчування.

Знак «Зелена точка»

Зелена точка

Позначає можливість швидкої і безпечної утилізації, оскільки тип пластика бере участь в екологічній програмі переробки пластикових виробів.

Знак «Вдруге перероблений матеріал»

Вдруге перероблений матеріал

Цей символ вказує на те, що упаковка продукту може бути перероблена, а не перероблена або що її можна використовувати в усіх системах збору вторинної сировини. Умовний трикутник з 3-х зелених стрілок. Усередині є цифра в процентах посередині, яка пояснює, який% упаковки переробляється.

  • 1-19 – пластикові вироби;
  • 20-39 – картон або папір;
  • 40-49 – металевий товар;
  • 50-59 – деревна продукція;
  • 60-69 – текстиль або тканину;
  • 70-79 – скляні форми.

Переробка стає простим завданням, якщо ви вмієте ідентифікувати і розуміти ці символи.

Пам’ятайте: не вся упаковка матиме етикетку для переробки, але це не означає, що ви не можете її переробити.